" RASAI KELAINAN BERSAMA STEFANI............ "

Cinta Julia sempena Sambutan Hari Aids Pejabat Kesihatan Daerah Petaling

21hb Disember 2008 yang lepas, Cinta Julia mendapat undangan untuk menjayakan Sambutan Hari Aids 2008 anjuran Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Petaling yang berlangsung di Auditorium Kastam (FTKL) di Kelana Jaya . Terima kasih diucapkan kepada PKD Petaling di atas kepercayaan yang diberikan kepada STEFANI untuk sama-sama terlibat dalam majlis tersebut terutamanya kepada Dr. Ismail Lasa & anak-anak buahnya. Ia merupakan penghargaan kepada kami di STEFANI. Disini disertakan beberapa gambar yang dirakam semasa majlis tersebut berlangsung. Harap maaf jika kualiti gambar kurang memuaskan.


Sesi bual bicara antara penonton dan Puan Hajah Fauziah Nawi

Sedutan dari Cinta Julia

Sedutan dari Cinta Julia

Jalan Pintas ke Stor Teater DBP: Shabery V Anwar


Use this map if you are late for our show. Park your vehicle at parking space on your left..Wisma Mirama etc and cross the road to Bangunan DBP (Old Building).

The Press conference for "MALAM 7 DRAMA 7 DURI" will be held at 3.30 PM, Stor Teater, Jalan Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

Kepada para peserta "Malam 7 Drama", pihak Stefani telah membatalkan latihan pada
15 hb Julai, 2008.



BTW, there will be a big night at Dewan Bahasa and Pustaka on the 15th July. Well, we have to skip rehearsal at nearby Stor Teater to accomodate Anwar V Shabery debate. There are children in our team, so we are not going to take any risk.

These children, the youngest Afiq, 8 years old are taking part in MALAM 7 DRAMA.

ikhlas dari Pengarah STEFANI

Cinta Julia buat saya sedar betapa berkaratnya otak wanita yang hampir mencecah 56 tahun ini. Cinta Julia menjadikan saya tak pernah berhenti mengenang arwah emak Hjh Salmiah Sidek yang tegas,kuat kerja dan selalu mendoakan kejayaan puterinya yang panas baran,malas buat kerja dapur dan selalu mahukan perfection dalam tiap kerja yang digalasnya. Arwah mak menjadikan saya tabah dan selalu menyayangi adik-adik kini anak-anak,menantu ,cucu-cucu Dhia dan Mhia juga anak-anak di-Stefani.Arwah bapak yang pernah jadi penyusun kerusi bila UMNO di Sungai Rokam Ipoh ada perjumpaan menyedarkan saya betapa jujur dan setia tanpa mengharap balasan akan menjadikan kita sedar betapa kemerdekaan diri sangat penting dan menjadikan kita bersyukur dilahirkan merdeka.
Anak anak,teman-teman serta sahabat juga saudara mara sentiasa menjadikan saya lebih yakin mengharungi kehidupan ini dengan lebih sabar .Arwah suami yang memahami kehendak isterinya untuk hidup sebagai anak teater adalah tunjang kekuatan saya hingga kini. Cinta Julia memang menjadikan saya lebih sedar betapa ceteknya ilmu saya dalam lakonan dan Cinta Julia juga buat saya lebih yakin suatu hari nanti pasti kebahagiaan itu datang juga dengan menyerahkan diri secara total kepada DIA. Amin

Terima kasih kerana menonton dan bersama melalui liku-liku hidup Julia. Semoga Allah mencucuri rahmatnya kepada stefani, Ajami , Ce’kem , Amal , Qasih , ryan, @liyanuar, kakiseni, , sultanmuzaffar ,bibi, utusan, kosmo, berita harian,the star,bernama, astro, rtm, media prima, DEWAN BAHASA dan PUSTAKA dan penonton yang hadir serta peminat, semoga Allah memberkati sentiasa.Amin..

FAUZIAH NAWI

CINTA JULIA ( 21 Nov - 2 Dis 08 )





Ketika malam....
kulihat matamu pada bintang
senyuman melambai....
hm...hm..hm..




Bodoh..lemah..nista...
kau takkan ke mana...
kalau darah tu dah haram....
tak bolehnya nak halal....






Bapak memang hebat....
merak kayangan yang menayangkan
pesona ekornya....
apalah makna cemburu berbanding
nikmat cinta.....





Hey..celaka..anak haram jadah...
apa lagi yang kau hendak...
...dah jadi darah daging...
air mata kau pun haram disentuh....





Jangan sentuh anak aku.....
siap merobek mangsa....
...sebelum kau ku malukan...








Kulihat ibu bersungguh-sungguh menari
melepaskan segala sengsaranya... 
Ju mari kita menari...satu..dua..tiga...







..disitulah gelanggang di mana tempat
orang menabur kepalsuan...
ibu hanya bayangkan 
masa depan julia yang bahagia.... ya
bapak selalu menemani ibu....








Aku hilang kawalan...
cinta yang memabukkan....
dia pandai menari..
Haruskah kuterima....




kerana cinta...segalanya jadi ada..
suka..duka..tawa..air mata..darah...
perang...adakalanya kita juga akan
jadi buta dibuatnya...buta rasa..buta mata....



Hati semakin retak seribu....
arjunaku..
hanya sejenak kau sempat
menjadi kekasihku...
ternyata kau bukan.....






Di manakah kan ku temui kamu.....
Di tempat Adam dan Hawa ditemukan.....
Di tempat kekasihku disemayamkan....

Maafkan aku...wahai kekasih maha agung...
dengan kehendakmu
aku akan datang bertamu...
hanya kau di hatiku dan
temukanlah aku dengan
bias di wajahmu ..DI RUMAH HATIKU...

MONOLOG 'CINTA JULIA' (21st NOV - 2nd DEC 2008)



                                    PELAKON : PN. FAUZIAH NAWI
                                    PENGARAH : IRYANDA MULIA RAMLY
                                    SKRIP            : IRYANDA MULIA RAMLY

                                   CONTACT : 012-6170697(farah)
                                                         012-2429621(chie)
                                                         03-42535393(pejabat)


video

PENGARAH MUZIK STEFANI events DIMASUKKAN KE HKL

Pada malam 29 Ogos yang lalu, pengarah muzik STEFANI events- saudara Iryanda Mulya Ramli telah dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur kerana serangan jantung. Alhamdulillah selepas lima hari ditempatkan di wad pemulihan jantung, beliau dibenarkan pulang.Bagi pihak STEFANI events dan saudara Iryanda Mulya mengucapkan terima kasih kepada keluarga dan sahabat handai yang datang melawat. AMIN
update to post: here

AKAN DATANG!!!

CINTA JULIA - PN.FAUZIAH NAWI - 21 - 28 NOV 2008

MUZIKAL TOK KURA - FEBUARI 2009

BANGSAWAN PUTERI ANGGERIK BIRU - MAC 2009

Setinggi-tinggi Penghargaan

Sanggar Teater Fauziah Nawi ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan untuk segala sokongan yang diberikan dalam menjayakan pementasan Malam 7 Drama 7 Duri yang baru berlangsung pada 25hb Julai - 2hb Ogos yang lepas.

Terima kasih Dewan Bahasa & Pustaka, Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian & Warisan, PENA, DBKL, Media Massa, Tuan Hj Zainal sekeluarga, Puan Zuraidah sekeluarga, Crisscut Design & seterusnya kepada orang ramai yang sudi menonton, Stefani menghargai sokongan anda.

Kepada produksi Stefani, segala usaha & sumbangan dalam sama-sama menjayakan pementasan ini juga dihargai.

Nantikan kemunculan pementasan Stefani akan datang

1. Persembahan Solo - Fauziah Nawi
2. Teater Muzikal Kanak-kanak - Tok Kura
3. Gerak, Muzik & Teater - Petir
4. Bangsawan - Puteri Anggerik Biru

Malam 7 Drama 7 Duri - 3 Hari Terakhir

Tinggal 3 hari sahaja lagi untuk pementasan Malam 7 Drama 7 Duri sebelum Stefani muncul dengan pementasan baru.

Terima kasih diatas sambutan yang menggalakkan dari semua. Sokongan anda sangat dihargai.

Pada yang belum berkesempatan menonton Malam 7 Drama 7 Duri masih ada peluang. Pementasan akan berlangsung sehingga 2hb Ogos 2008 (Sabtu). Tempat duduk terhad hanya untuk 100 orang sahaja, tempah tiket anda segera.

Untuk tempahan tiket atau sebarang pertanyaan sila hubungi Farah Ahmad 012-617 0697 atau Chi 012-242 9621.

Sama-sama merasai kelainan Malam 7 Drama 7 Duri....

HARI PERTAMA DAN TERAKHIR - SOLD OUT


Informasi terbaru : tiket pada 25 Julai dan 2 Ogos sudah habis dijual.

Grup STEFANI mengambil alih stor teater bagi meneruskan program klfringe festival

kepada sesiapa yang berminat menonton MALAM 7 DRAMA 7 DURI boleh beli tiket di pintu masuk atau tempah tiket di talian berikut :
012 6170697
012 4340807

selamat menonton !

INVITATION TO PRESS PREVIEW "MALAM 7 DRAMA 7 DURI"

Dengan segala hormatnya mempersilakan para wartawan dari media cetak (akhbar & Majalah) serta media elektronik (Radio, TV, Bloggers) untuk menghadiri Press Prebiu di:

Tempat / Venue : STOR TEATER
Jalan Dewan Bahasa, KL

Masa / Time : 8.30 - 10.30 malam

Tarikh / Date : 23 Julai 2008.

Terima kasih kepada wartawan dan jurugambar dari Utusan Malaysia, Berita Harian, Kosmo, New Straits Times Press, The Star Publication, Bernama TV dan Jabatan Media DBP yang hadir pada sidang akhbar pada 18 Julai 2008.

KL FESTIVAL : KL Fringe Festival and Festival Kuala Lumpur 2008

This is a very hectic week for theatre fans and activist. There is Fringe Festival at Stor Teater, DBP and Festival Teater at MTC. Both are interesting and quite frankly I am quite undecided of which event to attend. For KLFF, here., FKL08, here. Congratulation to Dr Zulkifli Mohamad the organiser for KL Fringe Festival and En Adnan Hamzah of FKL08 and En Wahab Hamzah of DBP for the high quality of the performances.

Met a few former champions of Pekan Teater at KLFF. Shahrul Fitri Musa with his “Gugurnya kopiah putih at KLFF show why he should be taken seriously after his “perhaps, perhaps” in Pentas Opera. There is also Marlenny Deen Irwan with YB JEE. Among the audiences at KLFF were Rosnani Seman, Azman Hassan of ANGKA and Ed of AKRAB. Sorry, I have no record of their winning years, perhaps interested readers can check with the organiser of Festival Kuala Lumpur 2008 for clues.

For Students of theatre or Seni Persembahan, please take the opportunity to enhance your knowledge during the festival.There are so much to learn.

HOW TO BEAT TRAFFIC JAM in Kuala Lumpur


Use this map if you are late for our show. Park your vehicle at parking space on your left..Wisma Mirama etc and cross the road to Bangunan DBP (Old Building).

The Press conference for "MALAM 7 DRAMA 7 DURI" will be held at 3.30 PM, Stor Teater, Jalan Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

Kepada para peserta "Malam 7 Drama", pihak Stefani telah membatalkan latihan pada
15 hb Julai, 2008.



BTW, there will be a big night at Dewan Bahasa and Pustaka on the 15th July. Well, we have to skip rehearsal at nearby Stor Teater to accomodate Anwar V Shabery debate. There are children in our team, so we are not going to take any risk.

These children, the youngest 8 years old Afif,Ayu 11, Alia 13 and Fatin 15 are taking part in MALAM 7 DRAMA.

PRESS CONFERENCE

TO,
MEMBERS OF THE PRESS
BLOG EDITORS
SCHOOLS
CLUBS
IPTA
IN HOUSE MAGAZINES EDITORS


Stefani would like to invite members of the press / INDIVIDUALS to attend our press conference and sneak preview of our latest theatre – “‘Malam 7 Drama, 7 Duri“ 7 stories in a one night musical theatre show


Time
3.00 PM

Date
18 July 2008

Place
Stor Teater, Jalan Dewan Bahasa Kuala Lumpur.


Among the artists taking part will be Fauziah Nawi , Izzat (14 years old actor), Ard Omar Wan Yuzaini Yahya and others.


The show will be directed by Fauziah Nawi with original music by Iryanda Mulia..


We thank you for your kind support.


Thanks.
The management of Stefani.

MALAM 7 DRAMA - The SYNOPSIS

Malam 7 Drama.


1. PUKUL
A monologue of a woman who was sent to jail for the murder of her husband.

2. HUTANGLAH
Modern life monologue that talks about debts as norm for most people nowadays. The story tells about problems that arise from both debtor and Creditor.side of individuals which are in debt and those who lends the money.

3. SINGA by Bahazain
A short-play about a lion king that wants to retire from his throne, so he summons all the other animal in the jungle to be interviewed as a candidate for the role. All kinds of animal sent their best candidate for the interview.

4. NANGISLAH ANAK
A monologue of a young divorcee with two sick children during the Emergency.

5. TUKANG SAPU”
A monologue of a cleaner that dreams of becoming a famous super-star.

6. AYAM SABUNG
A monologue of a hero who was despised by his community after being paralyzed despite of his good contribution to the society.

7. MAAFKAN AKU
A story of a child’s regret and feeling of guilt for not leading an honorable life.

TEATER TERBARU

Selepas Lorong Blues september tahun lalu, Fauziah Nawi akan kembali beraksi di pentas teater Julai ini. 7 persembahan berupa drama pendek dan monolog. Diselang- seli dengan lagu ciptaan Iryanda Mulia - jangan lupa tonton MALAM 7 DRAMA 7 DURI

MALAM 7 DRAMA 7 DURI







singa


nangislah anak


tukang sapu


pukul




ayam sabung



hutanglah

maafkan aku

BELANJAWAN 2009: Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara.

Saya tertarik bila membaca temuramah antara YB Dr Michael Jayakumar Dewaraj ahli Parlimen Sungai siput di dalam akhbar The Sun tentang INTELLECTUAL PROPERTY.

"The whole concept of intellectual property rights for a socialist is that intellectual property is one of the means of production that bElongs to the people – not to individual capitalists or corporations" -Rujuk http://www.sun2surf.com/article.cfm?id=21293.

Pendapat dua sen saya ialah "intellectual Property" adalah hak pengkarya (penulis, komposer lagu etc) dan juga hak pengusaha yang membiayainya.(Mungkin kerajaan melalui JKKN atau RTM boleh menimbangkan bayaran royalti kepada Penulis dan Penerbit Rancangan tempatan yang karya mereka diulang tayang di TV atau Pentas. Ini sebagai galakan kepada orang seni dan juga sebagai insentif untuk mendapatkan karya-karya yang bermutu tinggi dari aktivis dan pengusaha tempatan.

Mungkin "Rebate" yang diberi kepada buku dan Majalah boleh di luaskan lagi kepada tiket-tiket persembahan kesenian tempatan terutamanya teater, tari dan konset klasik sebagai galakkan kepada penonton-penonton.

Rebate untuk tiket ini juga harus juga diberikan kepada syarikat-syarikat yang membeli tiket secara blok atau membeli sebuah malam persembahan. Sebagai permulaan mungkin "rebate" ini boleh diberikan kepada syarikat bertaraf SMI.

next: Kenapa Istana Budaya harus di tutup Part II?

HARI SENIMAN KEBANGSAAN 2008 - TUTUP ISTANA BUDAYA

Besok 29 MEI 2008, MAJLIS PELANCARAN SAMBUTAN
HARI SENIMAN KEBANGSAAN 2008
9.30 pagi, dewan merdeka,
Pusat dagangan dunia Putra, KL


Wow, ada juga hari seniman di musim ramai seniman-seniman tidak cukup kerja
terutamanya seniman-seniman teater.


Tahniah Dato Shafie Afdal kerana dilantik sebagai Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan.Saya tidak setuju dengan YB Anifah yang mengatakan kementerian ini tidak penting. Kementerian ini sangat penting kerana apalah kekayaan dan kemashuran jika kita tidak bersatu dan dinaungi oleh budaya dan seni serumpun atau seni nasional kita. Sanggupkah kita meninggalkan Mickey Mouse sebagai warisan kepada generasi akan datang. PM telah membuat pilihan yang tepat kerana dunia seni memerlukan seorang yang tegas, rajin dan setia kepada kebudayaan dan kesenian pribumi. YB Dato' boleh menghubungkan dan membina jambatan antara orang seni Timor dan Barat Malaysia dapat bersama dan bersatu meletakkan Identiti budaya dan seni Nasional.

Sempena Hari Seniman 2008 Memohon YAB Perdana Menteri dan YB Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negara menilai semula Peranan dan matlamat Istana Budaya.


Datanglah menonton persembahan-persembahan kami di teater yang kecil kerana di sini teaternya ikhlas dan tidak berlebeh-lebeh. Di sini ada orang-orang setia yang suaranya tidak sampai kerana terhalang oleh birokrasi.
Selamat hari Seniman dari Sanggar Teater Fauziah Nawi untuk para seniman dan para pegawai yang ikhlas dan cinta kepada seni.


..next post. may be we talk a little bit on Jabatan kesenian dan Kebudayaan Negara.

Fauziah Nawi



Ramai orang menonton Fauziah di TV, ramai lagi yang tidak berpeluang menonton beliau di pentas.
Kali ini Fauziah akan muncul bersama.........
seorang penyanyi cilik yang sangat berbakat anak kepada.........


Watch this post for further information.

saksikan di Stor Teater dari 25 Julai hingga 2 ogos 2008. Jam sembilan malam

Adaptasi Novel ke Filem?

I was invited to attend a forum on adaptation of Novels to films by DBP and was quite surprised by the turnout which looks like the list of who’s who in Malaysian film. Uwei Haji Shaari, David Teoh, Dr Mahadi J Murad, Ahmad Ibrahim (Mad London), Mior Hashim Manaf, Ismail Ahmad, Hassan Mutalib and representatives from Bernama TV and Tayangan Unggul. DBP as the host was led by Hajah Izzah, the head of Jabatan Sastera DBP. As expected Senator …oops…Yang Berbahagia Dato Johan Jaafar did not turn up to chair the meeting.

En Wahab of DBP as the chairman pointed out that only nine novels were adapted into films so far in the history of Malay films. Uwei started the idea rolling by sharing his experience working with S Othman Kelantan in “Jogho” and the importance of getting the right people to embark on this project. “Sastera bukan filem” and he repeated it many times. David Teoh being a good producer he is, one of the criteria for a good producer is efficient in time management because every second count in film making hit at the organiser for their last minute preparation. David criticized DBP for the unpreparedness of the event. Non issue for me as an activist or professional we should be ready at all times to discuss any topics related to our expertise or industry. Ismail Ahmad a Finas’ scriptwriting lecturer pointed out on the need to know the technique of screen writing and offer his service to DBP. Others just repeating and emphasizing on the need to create another avenue for filmmaking and the difficulty of working with writers.

To me most is none issue. If DBP wants to do it, they can do it. They know the difference between a “good” and a “bad” script because a good script is utmost important eventhough it does not guarantee a good film.DBP has the expertise, fund and resources. To start with, Dewan has the right to thousands of title such as novels, nopens, short stories you name it. They already have Jabatan Media and David Teoh pointed out the need to have a proper “Jabatan Pemasaran dan and Promosi. Sound simple, may be.

My 2 sen worth of opinions, Go Dewan, do it. I always believe that Dewan should be given greater autonomy in development and management of sastera in Malaysia. It should be under Majlis Raja-Raja. Dewan should be above politics and above academics. Film, like theatre is an extension of Sastera (Sorry Uwei, I beg to differ). Film is an open format media which can be used in future media technologies unlike its digital brother which could be irrelevant in the future.

Can the project be viable artistically and economically? Yes, I do. I do believe that it can be done if we dare to be different in approaching and marketing the product. We hope to be given chance to present a marketing strategy to DBP.

Thank you DBP expecially Jabatan Sastera and Bahagian Pengembangan Sastera Kebangsaan and Puan Salmiah Ismail.

Ah, Kumpulan ANGKA - ANGKATAN KARYAWAN AKTIF KUALA LUMPUR

I have known Angka during their impressive "Pelayaran Inderaputera" days under Bung Rosli and was most impressed by their Titik awal-Titik akhir (directed by Rosnani Seman) performance during 1998 Festival Teater Malaysia. When we started our first Play dari Bintang ke Bintang in 1998, several of them join our casting team and part of ANGKA's management team were instrumental in producing the first of our Opera Ayu Cendana's series. Azman Hasan went on to be the lead actor for Opera Ayu Chendana. Thank You ANGKA.

Fragmen II which close last night at Taman Budaya, KL show glimpse of the old ANGKA, efficient discipline and innovative. Fragment II confirm their status as the top amateur group in Kuala Lumpur and we hope to see many performances from this talented group. Btw, where are you Rosnani Seman?

Terima Kasih

Kami mengucap ribuan terima kasih kepada para penonton yang datang menyaksikan persembahan Topeng-Topeng pada 23-30 April 2008.

Kepada aktivis seni yang ingin menghebahkan program mereka, sila email kami dengan bahan-bahan publisiti agar boleh kami siarkan melalui blog ini.

tinggal 2 hari lagi...

Kepada yang belum menonton teater Topeng-Topeng inilah peluang terakhir anda untuk menonton. Selain dari menonton anda juga boleh membeli beberapa buah antologi Baha Zain.

Bistro Eksodas

Malam pertama berlalu diikuti 7 malam lagi. Kepada bakal pengunjung dinasihat datang awal kerana kesesakan di jalan Dewan Bahasa. Terlepas masa, terlepas cerita tentunya hampa kerana persembahan tidak bisa menunggu. Namun begitu, silalah datang ke Bistro Eksodas.

Topeng Topeng di siaran

23 Apr 2008 3.00-4.00petang : Klfm bersama dj Nazira

21 Apr 2008 8.30-9.00pagi : Hello On Two(HOT RTM 2)

21 Apr 2008 11.15- 12.00tgh : Traxxfm

BANGUNAN DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA LAMA

BANGUNAN YANG BANYAK BERJASA KEPADA NEGARA. DI SINI TERLETAKNYA STOR TEATER DBP.

QUOTES


tiba-tiba su sedari
tumit sepatu telah haus
jauh sudah perjalanan
tetapi .. apakah yang telah ku kutip ..
hanya habuk dan debu sepanjang usia ku





Rapatkan pintu masuklah..kekamar ku mari kita bercinta aku tak memerlukan kata







wahai kekasihku yang segar dan bernafsu..aku telah mendustai kau ..di bawah cahaya bulan yang hamil..dalam kesepian yang tak perlukan sebarang kata..dibawah naungan kebenaran sejenak..
Dan..kini mata yang kutatap di kaca menyiksa diri ku sendiri..kerana ia tak bisa
kubohongi lagi..



PC aftermath

Terima kasih kepada wakil media yang hadir pada sidang media lalu. Wakil-wakil media dijemput untuk menonton serta membuat liputan pada hari persembahan nanti.

PRESS CONFERENCE

Invitation for Press Conference


Stefani would like to invite members of the press to attend our press conference and sneak preview of our latest theatre – Topeng-Topeng , an adaptation from poems written by Baha Zain, one of Malaysia most distinguish poet and literary figure in Malaysia.

Time

3.00 PM

Date

11 April 2008

Place

Stor Teater, Jalan Dewan Bahasa Kuala Lumpur.

“Topeng-Topeng” the theatre can be best described as “This world is a house of mask, Goddess of mercy and God of salvation, for those who tremble with fear, for those who fail to secure, for those who pray too much, put on your masks...” – Baha Zain

Topeng-Topeng will be directed by Fauziah Nawi with original music by Iryanda Mulia..

TEATER PUISI

“…Aku seharusnya berada di tengah kawan-kawan ..atau berbicara dengan diplomat, profesor atau peguam…”

Selepas kejayaan Dari Bintang ke Bintang (karya Usman Awang ) dan Perjalanan Bu Aminah (karya WS Rendra), dengan genre yang sama Stefani di bawah arahan Fauziah Nawi akan mementaskan teater terbaru bertajuk Topeng- Topeng.

Tajuk teater Topeng-Topeng dipilih dari salah satu puisi Dato’ Baha Zain yang telah memenangi Hadiah Sastera Kebangsaan (1971) di mana isi dan maksud puisi ini dijadikan tema skrip. Puisi -puisi beliau yang lain dipilih untuk menyokong dan membantu perkembangan tema dan plot teater ini. Pertama kali karya Dato’ Baha Zain akan dipersembahkan dalam bentuk teater Malaysia moden.

PENULIS - BAHA ZAIN

“In Malaysia I think the achievements of A. Latiff Mohidin and Baha Zain are second to none” kata Sasterawan Negara Muhammad Haji Salleh,-Dipetik dari On a Journey Homeward: An Interview with Mohamad Hj Salleh terbitan Universiti Islam Antarabangsa


Menerima pendidikan awal di Anglo Chinese School Telok Intan, menyambung pelajaran di Fakulti Sastera UM serta menamatkan Ijazah sarjana di Universiti Gajah Mada Indonesia, beliau adalah Penerima Kedua Anugerah Sea Award pada tahun 1980 selepas SN A Samad Said. Baha Zain bersama Latif Mohidin adalah pengasas ASAS 60. Pernah bertugas di Dewan Bahasa dan Pustaka dan juga terlibat di dalam penerbitan majalah ilmiah seperti Majalah Era.

Kini Dato Baha adalah Timbalan Presiden Persatuan penulis Nasional, sebuah pertubuhan yang aktif mengembangkan dan melatih penulis muda serta melaksanakan program appresiasi seni melalui majlis membaca puisi bulanan yang sudah berlangsung hampir sepuluh tahun. Antara puisi Baha Zain yang paling terkenal ialah 'menangguh kebenaran' dan 'topeng-topeng' yang dijadikan tema untuk skrip ini.


Dato Baha terkenal dengan puisi-puisi yang berbahasa indah tetapi mudah untuk difahami oleh semua golongan. Puisi-puisinya walaupun ditulis di tahun enampuluhan dan tujuhpuluhan melahirkan pelbagaian rasa dan emosi ke arah mencari keseimbangan sikap (positive attitude) di dalam kehidupan.